The Power of LinkedIn

Waarom een goede profielfoto belangrijk is voor LinkedIn?


Een eerste indruk maak je maar één keer, ook online! Wist je dat men binnen een halve seconde een indruk van je krijgt op basis van jouw foto? Pas 7 seconden later komt het intelligente brein met allerlei verklaringen, maar dat mag dan vaak al niet meer baten. 50% van ons brein is ontworpen om visuele data te verwerken. Het eerste wat we dus bekijken zijn de plaatjes. Op LinkedIn is je profielfoto de meest in het oog springende afbeelding. Daarmee maak je dus de allereerste indruk. Onbewust beïnvloed je hiermee al of je professioneel, betrouwbaar en vriendelijk overkomt. Je hebt dit dus al ‘in the pocket’ door jezelf een goede profielfoto cadeau te doen. Maar waar moet je dan op letten? Ik geef je een aantal tips:

Tip 1: Be recognizable

Het doel van je profielfoto op LinkedIn is om een goede eerste indruk te maken, maar ook om herkend te worden. Jouw foto moet ervoor zorgen dat, wanneer je bijvoorbeeld een sollicitatie hebt en daarna wordt opgezocht op LinkedIn, diegene weet dat hij of zij het juiste LinkedIn profiel heeft gevonden. Of andersom, als een werkgever jou binnenkort gaat spreken, jouw foto alvast kan bekijken, zodat men niet per ongeluk de verkeerde persoon de hand schud. Dit bereik je door recht in de camera te kijken, zo ben je namelijk het best herkenbaar. Hopelijk spreekt het dus vanzelf dat je geen zonnebril, hoed, pet, helm oid draagt. Het doel van je profielfoto is dat mensen vertrouwd met je raken. Wissel niet te vaak van foto. Zorg voor een recente foto, zodat men je herkent wanneer ze je in het ‘echt’ gaan ontmoet.

Tip 2: Smile to the camera

Onderzoek wijst uit dat je door te lachen met ontblote tanden, automatisch aardig gevonden wordt en dat mensen je al gaan vertrouwen. Door anderen te benaderen met een glimlach laat je namelijk zien dat je je openstelt en zullen zij zelf ook sneller gaan lachen. Die lach geeft hen een goed gevoel en voila; ze vinden je aardig. Dit heeft direct gevolgen voor je gunfactor. Uit onderzoek blijkt namelijk dat als jij aardig gevonden wordt, je eerder aangenomen wordt, makkelijker hulp krijgt, sneller bruikbare informatie krijgt van anderen en foutjes je eerder vergeven worden. Bovendien blijkt dat als jij heel erg competent bent, maar niet als warm gezien wordt, dit heel erg tegen je kan werken bij het krijgen van opdrachten of promoties. Vriendelijk overkomen loont dus!

 

Funfact: het woord 'Cheese' kan je lach er een beetje geforceerd uit doen zien. 'Money' daarentegen zorgt ervoor dat je mondhoeken omhoog krullen en je mond een beetje openstaat.

Tip 3: Dress to impress

Een verkeerde eerste indruk poets je niet zo makkelijk weg. Als je voor het eerst gaat kennismaken met een potentiële nieuwe werkgever of klant, dan kleed je je netjes aan. Voor de een is dat een spijkerbroek met een nette blouse, voor de ander een mantelpak of compleet kostuum. Dat hangt natuurlijk ook af van het bedrijf, maar kies je kleding voor je profielfoto wel bewust. Met bepaalde kleuren kun je je eerste indruk sturen. Zo zorgt donkerblauw ervoor dat je overkomt als een autoriteit, geven zwart en donkerpaars een chique uitstraling en zorgt grijs ervoor dat je neutraal overkomt. Ga je naar een gesprek waarin je moet ‘winnen’ van iemand, dan is rood een goede kleur.

Tip 4: Choose your background

Wat wil je uitstralen? Kies een achtergrond die bij je werk past. Hoewel het leuk kan zijn om een persoonlijke foto te gebruiken van je favoriete vakantieland, is dat niet helemaal de opzet van LinkedIn. LinkedIn gaat namelijk over zakelijke contacten. Kies een een rustige en neutrale achtergrond. Drukke achtergronden lijden af van je gezicht en daar draait de foto nu juist om. Een zwart of witte achtergrond staat vaak erg goed. Een (geblurde) sfeer foto kan net zo goed staan, zo lang het contrast met het gezicht er goed uit ziet. Zie hieronder twee voorbeelden:

 

Een sfeer foto of een effen achtergrond, kleur of zwart-wit? Dat maakt tegenwoordig niet meer uit!

Ben je enthousiast geworden door deze tips, heb je vragen, of wil je een shoot bij mij boeken? Stuur dan een bericht via het contactformulier en ik zal je z.s.m. beantwoorden. De foto's voor LinkedIn shoot ik op locatie of bij mij thuis. Een witte en zwarte achtergrond heb ik in bezit en deze kan ik op locatie installeren.